Alba de l'abat Biure
que duia a la missa del gall en que fou assassinat. (1)
L’assassinat de l’abat Biure pel cavaller Berenguer de Saltells, és l’exemple més dramàtic i famós de les disputes que a meitat del segle XIV mantingueren nobles i eclesiàstics pel control de la terra. L’acumulació de patrimoni immoble per part de diverses corporacions de l’Església, forjada la major part de vegades a partir de llegats i donacions pietoses destinades a salvar l’ànima, ben sovint implicava una sostracció al poder secular, inclòs el reial.
En alguns casos, la prodigalitat del donant deixava en la misèria a la vídua i els descendents, els quals, això sí, fàcilment rebien la caritat de la mateixa institució que els havia espoliat i passaven a dependre’n. L’administració de tot aquests béns immobles no acostumava a ser massa curosa, de manera que la riquesa general del país se’n ressentia. Els nobles i el rei intentaren acotar legalment tals liberalitats i la mort de l’abat Biure fou un bon pretext per imposar limitacions.
La història és la següent. La dècada de 1340 fou especialment bel·licosa. El rei Pere el Cerimoniós conquerí el reialme de Mallorca i els comtats de Rosselló i Cerdanya al seu cosí i cunyat, Jaume III. Després, quan intentà que les Corts juressin a la seva filla com hereva al tron, els nobles d’Aragó i València es revoltaren perquè no volien ser manats per una dona. Aleshores el rei convocà a tots els seus cavallers a host i cavalcada, perquè l’acompanyessin en la lluita, i no fer-ho significava perdre la condició nobiliària. Pel que sembla, Raimon de Saltells, un noble de Cerdanyola, massa gran i xacrós, hi envià al seu fill, Berenguer i a la mort de la seva esposa és retirà al monestir de Sant Cugat. Berenguer, doncs, marxà obligat de casa paterna, tot i que és possible que visqués el servei reial com una aventura. L’epidèmia de pesta negra que assolà Europa el 1348, provocà la mort de Raimon i la de l'abat Vallseca. Abans, però, al·legant que desconeixia si el seu fill era viu o mort, deixà tots els seus béns al monestir i únicament féu una reserva de 10.000 sous que li havien de ser lliurats si retornava.
Designed with Mobirise website themes